Våldsamma bondfilmer allt bättre

Stubinen för James Bond, ja den har blivit kortare, konstaterar nyzeeländska forskare i en kartläggning. Från Dr. No (1962) till Quantum of Solace (2008) har våldet ökat hela tiden, från 109 till 250 våldsamma scener per film.

Eftersom Quantum of Solace är 106 minuter betyder det mer än två våldsscener per minut. Många skulle se detta som modernisering, en naturlig utveckling mot allt bättre film.

Men ni ser paradoxen. Filmerna har ju gjorts i Storbritannien, med brittiska skådespelare och en brittisk rollfigur efter en brittisk författares romaner, och landet är med i EU. Tack vare EU har våldet minskat i Europa och vi har fått ”67 år av fred” (från 1945) som Lars J Eriksson påpekar i Skånskan. Trots att EU inte grundades förrän 1952! Sådan är EU:s kraft att den verkar retroaktivt. Till närmast bakomliggande krig.

Hur blir det mindre våld i verkligheten samtidigt som våldet i fiktionen ökar?

EU skapar fred och harmoni i Europa. Vi européer blir vänligt inställda till varandra och har inte längre någon lust att starta världskrig. Men människonaturen, ja se han är en seg jäkel han som vägrar att lära sig nya tricks. Med andra ord finns de aggressiva tendenserna kvar.

Aggressionen måste få sitt utlopp, och det sker genom att den förs över till fiktionens värld. Man kan se det som att EU som Europas ”ande” ”sublimerar” det fysiska våldet. Om Europa varit en människa skulle han från att varit en hårt belastad, våldsam brottsling ha förvandlats till en fredlig Svensson, som bara FANTISERAR om våld två gånger i minuten.

Tack vare EU utvecklas alltså filmen som konstform i allt modernare riktning.

Man bör fråga sig om det inte vore möjligt med ett fredligt Europa utan våldsamma filmer. En sådan värld skulle emellertid vara som lotofagernas ö i Odysséen. Fredliga och lyckliga levde de i fullständig apati och var lätta att dominera. Genom att ha aggressiviteten i reserv kan vi alltid ta fram den om islam skulle invadera Europa.

William von Pamp

One thought on “Våldsamma bondfilmer allt bättre

  1. Svensk filmindustri är hopplöst efterbliven! Utomlands har man insett att man kan ta gamla våldsamma filmer som sålt bra och göra om dem till nya ännu våldsammare filmer som säljer ännu bättre (Bond, Spindelmannen, Batman, Tolkien, Star Trek, snart även Star Wars).

    När fan kommer Lasse Åberg att göra om Sällskapsresan på samma sätt? När kommer remaken av alla tröga Bergmanfilmer? När kommer nya Pippi Långstrump där hon spöar upp bovar och prussiluskor så tänderna flyger i slowmotion? När kommer det en vettig Julkalender där luckorna ersätts med riktiga kulhål som moderna barn själva får skjuta fram med sina AK47:or?

    Jag vill ha valuta för de skattepengar som går till kulturbögarna på filminstitutet!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s