SMS och ADHD

Internet slog igenom 1996 i Sverige, sedan kom genombrottet för mobilerna. 8,7 miljarder sms skickades under det första halvåret 2010. Unga skickar i genomsnitt 120 sms om dagen. Det är ett sms var åttonde minut under dygnets vakna del.

Av någon anledning ökar sedan diagnosen ADHD, med bristande uppmärksamhet och hyperaktivitet. Diagnoserna har fördubblats på sex år.

Nästa steg är medicinering. Nu har statliga experter visat sig ha jobbat för läkemedelsbolag, experter som sedan deltog i att godkänna adhd-läkemedlet Strattera.

Säkert finns det flera orsaker till att adhd-diagnoserna ökar, som att det är ett mode och att dagens unga är överkänsliga. Men att leva i en miljö där uppmärksamheten ständigt störs av mobilen eller andra apparater borde leda till problem med bristande uppmärksamhet.

I en ålder när personligheten formas för framtiden bryts barns och ungas koncentration hela tiden.

Det innebär sannolikt att framtidens vuxna alla mer eller mindre kommer att ha koncentrationssvårigheter. Förutom att läkare får mer arbete och att läkemedelsbolagens vinster ökar, och därmed tillväxten, blir det svårare för de flesta att följa med i längre resonemang. Korta, enkla budskap som att ”du får mer pengar” (jobbskatteavdrag) blir populära, och därmed borgerlig politik.

Klaus-Dieter Fliik

6 thoughts on “SMS och ADHD

 1. Det känns mycket upplyftande att se den nya effektiviteten hos statliga experter. Men framför allt måste man berömma dem för att ha insett vikten av synergieffekterna med att sitta på flera stolar, eller kanske det är att ha flera olika hattar, samtidigt.

  Möjligheten att optimera expertskapets utfall, till marknadens bästa, och tillhörande inkomster torde bli i stort sett optimal.

  Lite som att vara journalistfotograf och partiledare samtidigt, eller brevbärare och finansministerkandidat samtidigt. Man har en bas av expertkunskap som man kan använda för att lyckas på flera områden.

 2. Nu blir jag totalförvirrad igen. Tonfallet i hela artikeln är dyster och olycksbådande. Men för oss som inte har koncentrationssvårigheter, och som läst sista stycket, så framgår det med all önskvärd tydlighet att det rör sig om goda, och endast goda, nyheter. Så varför inte vara glad i texten? Va!

 3. Det börjar faen bli svårt att hänga med alltså, även för oss som inte har koncentrationssvårigheter, själv har jag fram tills nu alltid trott att det var sossarna som uppfann ADHD och DAMP och ADD för att besvärliga skitungar som störde lärarna i skolan skulle slippa gå om varje klass och för att köpa deras föräldrars röster.

 4. ADHD, BDSM och HBTQ. Bokstavskombinationerna ökar exponentiellt.

  Det finns inget slut.Snart är varje slumpmässig kombination reserverad för något ädelt ändamål. Vi måste återta våra bokstäver så att barnen ånyo kan koncentrera sig på sina läseböcker.

  Kommer ihåg som det var igår när jag slutligen lyckades läsa ur läseboken: Far tar mor. Mor ler. Far tar mor igen. Mor ler igen. Och så vidare.

 5. Ping: Christians digest for October 1st | Christians lifestream

 6. Samhället måste helt enkelt acceptera verkligheten och anpassa sig efter den. Om 80% av barnen har ADHD så fårhelt enkelt skolan skolan anpassas efter den verkligheten, och det behöver ju inte vara något negativt. Tvärt om, en kortare skolgång, med en återgång till 6-årig grundskola med mycket korta skoldagar där eleverna bara lär sig läsa och skriva korta meddelanden passar ju både eleverna och blir dessutom betydligt billigare. Eftersom majoriteten ändå bara skall arbeta inom servicesektorn, så behöver de ju ändå ingen mera omfattande utbildning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s