Avancerad teknik hindrar sjukhusråttor

Råttor härjar Karolinska universitetssjukhuset i Solna, uppger Dagens Medicin. Anticimex har lagt ut råttfällor.

Och så har man bytt till tyngre toalock.

Nu kan råttorna banka skallen i toalocken bäst de vill, upp ur skålen kommer de inte. Personal kan hjälpa till att med moppskaft hålla nere råttan i vattnet i skålen medan patienter gör sina behov.

Nya Karolinska som öppnar 2016 lär enligt uppgift byggas med extra tunga toalock och speciella råtthållare monterade i skålarna.

Det lär också spara värdefull tid och resurser när patienter snabbare kan bli klara. Tid som personal sedan kan ägna åt andra patienter.

Alexandra Gyllenbåge-Kaprifol

9 thoughts on “Avancerad teknik hindrar sjukhusråttor

 1. Om man är så frisk att man kan ta sig till toastolen själv borde man även kunna hålla ner råttorna med en mopp själv, ungefär som när de mal mjöl i Afrika genom att stöta en pinne i en trädstam.

  Annars kan patienterna kan turas om att stöta och skita.

  Det skulle även bidra till att öka gemenskapen på sjukhusen, speciellt om den som stöter sjunger rytmiskt till stötandet.

 2. Typiskt slöseri med skattepengar att införskaffa tyngre lock för dyra pengar, det hade väl räckt med att slå en signal till kvinnoklinikens läkare, de borde ju vara experter på musproblematik…

 3. Osrasken till att råttorna hittat upp till avdelningarna lär ju bero på att de stängde köket på KI och flyttade matlagningen till Sodexo. Men lösningen på problemen är ju mycket enkel, mata bara råttorna med Sodexos lunchlådor, det tar kål på råttorna mycket effektivare än alla tänkbara råttgifter.

 4. Här har vi att göra med den gamla myten att råttorna skulle komma upp ur toan. Det där är bara nys. Händer inte!

  Nej, det finns verkligen ingen anledning att köra med locket på. Själv har jag alltid locket uppe. Då blir det lättare att se om man glömt att spola. Ibland tror man det, men när man tittar lite närmare så upptäcker man att det bara är en drunknad råtta som nån av katterna jagat ner i toan under natten.

 5. Gör om. Gör rätt.

  Enklaste och mest marknadsliberal lösning hade varit att plombera toaletterna.

  Då har man garanterat löst problemet med råttorna.
  Dessutom har man lagt myllan för nya verksamheter. Det hade garanterat inte tagit många dagar innan någon entreprenör hyrt in sig på sjukhusområdet och ställt upp ett gäng bajamajor. Tillträde mot avgift, naturligtvis.
  Plomberade toaletter kan göras om till minidaghem för intagna patienter eller dylikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s