Flickans dagbok innehöll sprängstoff

”Bloggar är inte dagböcker” är rubriken på en artikel av en anonym skribent i Svenskan. I artikeln läser man sedan ”Bloggarna innehåller allt som våra dagböcker gjorde en gång i tiden.”

Minns min egen ungdom när jag hade en fysisk dagbok, med en ponny på omslaget och försett med ett rosa hjärtlås. Insåg redan som barn att kamouflage var av nöden. I dagboken skrev jag nämligen, redan som nioåring, politiska artiklar, ofta kommentarer på vad ledarskribenter skrivit i Svenska Dagbladet eller politiker sagt i riksdagen.

Personliga, hemliga åsikter om politiken som den fördes på femtiotalet. Dolda under täckmantel av en flickas dagbok.

Under det radikala sextiotalet blev jag vuxen och fortsatte skriva dagbok, även om det ansågs omoget och borgerligt. Vänsteraktivisterna brände sina dagböcker och fördömde privatlivet. Alla skulle leva i gemenskap.

Många i min ålder minns gemensamhetshusen som socialisterna tvingade alla svenskar att bo i på 1970-talet. Kollektiv kallades de. Själv klarade jag mig tursamt undan, men jag minns att flera bekanta tvingades in i dem.

Det är ett sorgligt kapitel som historikerna inte törs låtsas om, fortfarande rädda för fackpamparna. Svenska koncentrationsläger har man skrivit om, men detta experiment tigs det ännu om. Liksom projektet att korsa jordgubbar med hasch som Olof Palme beordrade i Norrlands inland.

Men så började jag skriva på Badlands Hyena och behövde inte längre framföra mina åsikter i låsta böcker. Resultatet lät dock inte vänta på sig. De skriver att jag är en gammal gubbjävel som ska sluta skriva skit, att jag blandar ihop mina fakta, konfabulerar ”uppfinner” saker där minnet brister.

Men när ni era fördömda slynglar ännu låg i lindor och matades med äppelmos var jag raporter och kämpade för min mentala överlevnad i sosseriets hjärndödande öken där ingen tordes tänka själv!

Brunklädda Hitlerjugend är vad ni är, som inte har medlidande med en äldre man utan kritiserar det jag skriver till exempel om rasrenhet och att bevara det svenska blodet. Ni ska skämmas, för er diskriminering. Usch!

William von Pamp

10 thoughts on “Flickans dagbok innehöll sprängstoff

 1. Vad hände sedan med konsten att korsa jordgubbar med hasch? Gick den förlorad i de politiska flumdimmorna i något av de nämnda socialisttomtekollektiven? Här finns ju annars en fantastisk marknadsexpansionspotential via vidare produktutveckling: Korsa julmust med LSD så kan även vi icke kristna inbilla oss att vi har osynliga låtsaskompisar. Korsa påskharens ägg med amfetamin så blir det ett jämra hoppande och parande på hela befolkningen. Korsa halloweengodiset med paracetamol så slipper de små flickorna som går runt utklädda och tigger känna att de har ont i rumpan dagen efter de besökt min granne snuskgubben. Etc. Etc. Etc.

 2. Den där von Pamps självömkan ger jag inte
  mycket för. Skriva dagbok som ett fruntimmmer
  vid nio års ålder och nu i fullvuxen ålder tramsa
  med sånt däringa bloggeri som en annan raffsettare
  i blond peruk!
  Vinterkrig för von Pamp är garanterat stjärtlappsåkning!

  Säger som min vän syrgaskillen:

  ”Den dagen åldern tar ut sin rätt och du vandrar i barndomen igen
  så ska du börja skriva av dig all sakkunskap med blogg. Vänta
  tills du tänker som en nioåring. Då störs ingen förutom fjortisarna.”

 3. Förr i tiden diskuterade man åsiktsregistrering. Arkivskåp fyllda med papper som noga författats av nitiska tjänstemän och skrivits ned av flinka sekreterarkvinnor på plingande skrivmaskin med vals.

  Nu är den iden förbi. Etablerade analytiker som Herr von Pamp blottar i sin dagbok helt öppet sina innersta känslor och åsikter, samt tillhandahåller en redan färdig analys. Det enda Svenska Stasi behöver göra är att hyperlänka till Badlands Hyena för att få den senaste uppdateringen av skribenternas grumliga sinnen, och den senaste analysen om suspekta Svenskar.

  Och tidningarna bli mer och mer lika bloggar, där sura gamla gubbar skriver om hur förorättade de känner sig. Nyheterna levereras oklippta direkt från TT, eller länkas helt kort med hyperlänk, ofta till fel plats, utan analys eller undersökning och sidorna svämmas över av marknadsinformation om viagra och hundgodis.

  Och vad ville jag ha sagt med det undrar den nyfikne? Ja, det undrar jag med – har glömt bort hur texten började, men det var bättre förr då slynglarna stod på tå för äldre, och fick en hurvel om de såg korkade ut…dwqqqzzzz

 4. Hasch och jorgubbar låter ju ballt ! Liksom amfetamin och harens ägg !Ack, vad har jag inte missat, som sitter här med mitt sura rödvin och bara blir förbannad. Gubbilska säjerom i huse. Vi gubbar är ju inte mycket för att stå på Sergels Torg och gapa, så det blir drömmar av alltihop.
  Nu måste jag hjälpa till i köket !

 5. Minns 70 tal och kollektivhus, men minns INGET om något tvång. Tvärtom, det fanns flera olika alternativ att välja på för den som skulle flyga ur boet och skaffa boende.

  Om det inte var så att man ABSOLUT behövde bo i just DET huset där man hade kollektivboende?

  Dessutom var det inte SÅ ont om lägenheter och hus som idag, man kunde få en bostadsrätt till humana prisnivåer….

  Tvärtom, det jag gillade med 70 och 80 talet vara att folk faktiskt tänkte efter, och levde sina liv mer som de ville, inte som media blåste upp att de skulle leva.

  • Jag ska tala om för dig att jag inte var född, alternativt var väldigt liten under både 70- och 80-talen, men vet med säkerhet att Sverige var en förkommunistisk diktaturstat redan då. Det var inte långt till Sovjet (i kilometer räknat) och alla mådde dåligt och maten var fruktansvärd och ingen fick tänka fritt. Typ.

   • Fröken Veronica har delvis rätt. Upplösningen av folkkommunismen började med pizzeriornas och Kinarestaurangernas erövring av sin nisch av marknaden på 70- och början på 80-talet och senare allehanda andra följande restaurangtyper.

    Ja, jag skulle vilja gå så lång som att säga att vi har pizza att tacka för vår frihet.

   • Förfärlig tid det där 60- och 70-tal.
    Arbetarna for till frihetens
    Spanien och gick på grisfest.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s