Entreprenörskapet: lösningen

Alltför få blir företagare. Stockholm behöver fler entreprenörer! Sverige behöver fler entreprenörer! Norden behöver fler entreprenörer! EU behöver fler entreprenörer! Europa behöver fler entreprenörer!

Byggherrarna behöver fler entreprenörer, sjukvården behöver fler entreprenörer, skolan behöver fler entreprenörer, äldreomsorgen behöver fler entreprenörer, demokratin behöver fler entreprenörer.

Vi behöver skickliga, duktiga, härliga, friska, hungriga, drivna, glada, galna, heta, brinnande, explosiva entreprenörer som tar risker och kastar sig utför stup.

Och det är detta som är problemet. Alltför få svenskar vågar ta risker. Och vad gör vi åt det? Hur får vi svennebananerna att ta risker?

Nu finns faktiskt lösningen.

Forskare vid University of Washington gav råttor i 30-49-dagarsåldern tillgång till en smaskig gel. Åldern motsvarar de mänskliga tonåren. De råttor som fått gel med alkohol visade sig fortfarande tre månader senare ta större risker än de som fått gel utan alkohol.

Råttorna fick trycka ner spakar som levererade mat. Alkoholråttorna valde oftare det osäkra alternativet – vilket resulterade i mindre mängd mat. De nyktra råttorna valde säkra alternativ och fick ut mer.

Lösningen är alltså enkel. För att få folk att ta risker bör tonåringar uppmanas att dricka mycket – ännu mer – alkohol. Detta kan exempelvis ske genom att skolsköterskan varje dag kommer och delar ut shots (det har även den positiva effekten att skolket minskar till nära noll).

Även om ungdomarna slutar dricka helt när de tar examen kommer effekten alltså att sitta i, och fler blir entreprenörer eftersom de vågar ta risker. Det är med andra ord bara bra att fler unga dricker, som Folkhälsoinstitutet (FHI) nyligen rapporterade.

Hjärnan förändras permanent av alkohol – till det bättre. Alkohol är sättet att avrätta Jante, den lille satans besserwisser-Jante som sitter i hjärnan och tror att han vet allt!

Fredrik ”Flipper” Filén

20 thoughts on “Entreprenörskapet: lösningen

 1. Alkohol i rätt ålder kan säkert hjälpa till. Men de skulle ändå behöva hjälp med en där sista lilla puffen. Maude Olofsson har ju redan föreslagit att alla nyfödda skall få F-skattesedel. Om man bara avskaffar definitionen ”arbetslös” och naturligtvis också a-kassan, och bara ger alla som saknar jobb en F-skattesedel, och säger till dem att skärpa sig, så skulle vi naturligtvis få en massa nya entreprenörer. Alla som har blivit övertaliga inom fordonsindustrin, kan ju t ex starta eget och börja skruva ihop bilar hemma i garaget.

 2. Börja med att privatisera de fluortanter som går runt i skolorna, dels är det socialism i sin nuvarande from, dels skulle privata företag naturligtvis kunna konkurrera med alkoholprocenten i denna så kallade dryck!

 3. Utmärkt idé och ni tangerade ytterligare en fördel i ert förslag – det krävs mindre mat vilket är bra för miljön! Kan vi nu bara kombinera ert förslag med Kellog’s ursprungliga recept så hjälper det här inte bara mot övervikt och onödig försiktighet, det motverkar även hår i handflatorna.

  /Richard Stålfjärt

 4. Ytterligare bevis för hyenans tes finns på våra parkbänkar runt om i städerna, de så kallade A-lagarna är ju de mest företagsamma människor vi har i hela landet, de är mest företagsamma när det gäller att söka sjukvård, de är mest företagsamma när det gäller att söka bidrag och de är mest företagsamma när det gäller ragla fram kreativa vägruttslösningar när de skall ta sig hem, till skillnad från svennebananer som tar den raka vägen från punkt a till punkt b, helt utan kreativitet och företagsamhet. Tyvärr är ju deras enorma kreativitet missriktad och bidrar inte till tillväxten, detta är helt och hållet socialismens fel, den enda raka lösningen är således att avskaffa socialismen och ersätta den med marknadsreglerad fri tillgång till alkohol för alla oavsett ålder.

 5. och de som inte vill ta sina shots borde rätteligen bli avstängda från internets och deras ip-adresser konfiskeras. jag ser heller inget som skulle hindra att vi skär ner utbildningstiden för att bli entrepenör till två år på högskolan, utan csn.

 6. En för staten omedelbart besparande åtgärd vore ju också att ersätta socialbidragen med presentkort på Systembolaget, det är ju ändå dit pengarna går i vilket fall som helst och nu när det alltså finns forskning som bevisar att det dessutom är bra för tillväxten är det ju bara bra om Soc pekar med hela handen.

  Att Systembolaget i sig borde privatiseras och konkurrensutsättas är en helt annan fråga som vi inte behöver invänta medan vi sätter fart på deras kunders entreprenörsanda.

 7. Det där som Kurt tar upp, med F-skattsedel, tycker jag verkar intressant. Det står för fylleskattsedel, vill jag minnas, och där nuddar Kurt vid ett stort problem i sammanhanget: den skadligt höga fylleskatten Den ligger som en hämsko över all kreativitet som följer av det förlösande ruset. Eller en död hand. Ingenting hade varit vad det är idag, om inte folk hade supit till ordentligt, innan di satte igång med va-fan-det-nu-var di skulle te å göra. Skål för entreprenördarna.

 8. De som verkligen uppvisar riktig entreprenörsanda blir inte uppskattade efter förtjänst.
  De här grabbarna, som istället för att initiativlöst stå och köa vid en bankomat, lånade en helikopter och gjorde uttaget direkt vid källan, får ju Maud Olofssons ivriga bävrar att ta sig vatten över huvudet och riskerar att bli en del av utanförskapet.

 9. Manta är en fisk,en rocka som jag en gång fått äran att få bevista. Sex meter mellan vingarna, så gracious, trodde jag fått sett något riktigt vackert på jorden. Tills jag mötte nåt som ”slår allt”. Den fria entreprenören, det allra vackraste på jorden som säger till fiskarna – Vi är alla en del av marknaden, det går inte att bara simma omkring och koppla av. Är du attraktiv säljer vi dej till högstbjudande. Är du inte, gör vi fiskmjöl av dej och säljer dej som djurfoder. Det går att tjäna på allt, det vet jag, som guds son…Tillbe Marknaden. Det enda…

 10. Den svenska förbudsmentaliteten har ju lett till total stagnation. Därför går en hel ungdomsgeneration utan arbete. Om de bara fick njuta vinets sötma lite mer ohämmat och mindre skambelagt skulle man snart få bukt med både arbetslösheten och barnlösheten. Herregud vilken nativitet vi skulle få se. Kurvorna skulle peka rakt uppåt inom bara 9 månader fr o m att alkohol börjar serveras som måltidsdryck på gymnasieskolorna (de andra kurvorna (ni fattar vilka jag menar va he he he) skulle fortsätta kurva sig lika elegant som förut -men i fortsättningen till nytta och inte som bortslösad förgänglig resurs!

 11. Varför förresten kalla henne för Alkotanten – det för tankarna till det förbudsmentaliteten med alkolås på bussar osv. Nej slå till med något kränfullt – varför inte helt enkelt fyllekärringen. Hon kommer med sin kärra och fyller på hej och hå.

 12. Sent ska en syndare till vakna. Fullständigt uppenbart och tydligt framgår det av denna kommentarstråd, att deltagarna blandat ihop de retoriska begreppen med vodkan… som alla lärt sig bara genom att komma ut från sina mödrars mage till den socialistiska språkvärldens kommunism, står det ingen till hinder, utöver de som tillhör den samhälleliga förmögenhetens förmåga att utveckla dess individers enskilda förmågor till en kreativ globalt social förmögenhet, i det här landet att hitta på vilket ord som helst för att ge uttryck för det man finner önskvärt… bara de valda orden för detta känns igen av omgivningen så att meningen landar i något som liknar ett common sens sensuellt tillräckligt… så att någon förstår att någon annan har blivit kär i och funnit det önskvärt att idka könsumgänge… något mer socialistiskt laddat kommunistiskt prat än denna retoriska svadas lustiga företagsamhet om entreprenörskapets förvillelser får man nog leta efter i en och annan arbetslinje…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s