Jul för bortskämda svin

Nu tändas tusen juleljus i de mörka miljonprogramsområdena där Svenne Banan sitter och väntar på tomten. Men förtjänar Svenne verkligen några klappar?

I Sichuan i Kina överlevde en gris i 36 dagar efter en jordbävning, skriver DN, SvD och Aftonbladet. Svinet åt kol och drack regnvatten. Men efter sin räddning blev grisen bortskämd, otacksam och lat. ”Zhu Jianqiang” orkar inte ta längre promenader utan ligger bara och latar sig. Nu lyfter den inte ens på huvudet för journalisterna.

Och är det inte det något man kan säga om Svine Banan här hemma i vårt avlånga land? Egentligen klarar han sig på lite och är nöjd så. Men han blir lätt bortskämd, otacksam och lat. Därför blir det ett sabla skrikande så fort det blir tal om reformer. Reformer som skulle skära bort lite av fettet och göra honom lite mindre bortskämd.

Nu när 2008 börjar dra sig mot sitt slut kan man bara konstatera att Svenne Banan blev mer missnöjd än någonsin medan han rotade runt i bloggträsket efter sopor och avföring och annat gött att stoppa i sig. Där hör han onekligen hemma, i slafset och klafset i den laglösa nätstian, men vill man få rent så vidtar skriandet igen.

Jag känner faktiskt medlidande med de politiker som försöker städa upp i skiten. Statsminister Fredrik Reinfeldt säger sig själv vara ett städfreak och kommer med råd i Aftonbladet. Bland annat ska man använda olika typer av skydd för att undvika att smutsa ner sig och olika munstycken. Munstyckena låter olika beroende på vilket deras syfte är, men vilka ljud som avges är förstås helt ointressant. Statsministern gillar särskilt det sköna rasslet av handklovar, nycklar och olika typer av galler när man städar undan buset.

Vi hoppas att vi kan fortsätta städa rent i svinebananstian under 2009, trots mycket skrik. Men det är trots allt bara skrik i blogrisosfären.

Städandet fortsätter.

Klaus-Dieter Fliik

5 thoughts on “Jul för bortskämda svin

  1. Ping: Jens O. » Blog Archive » För ditt eget bästa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s